сряда, 16 юли 2008 г.

Еврейският консул във Видин

Синагогата във Видин


На 28 август 1935 г. в деня на откриването на Видинския панаир, когато Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит го освещава, сред официалните гости се намира и г-н М. Шелуш. Това име е добре познато на българското еврейство. Той е и добър приятел на кмета на Видин д-р Бърни Бончев.
В брой 168 на "Видински общински вестникъ" от 1935 г. е поместена подробна информация под заглавие: "Почетният български консул от Палестина във Видин".
"...г-н М. Шелуш пристигна в града ни, идещ от София с автомобил. Придружаван от г-жа Шелуш, лекарка, двете си деца и известния видински фабрикант на гумени изделия в София, г-н Бакиш. Г-н Шелуш е пропътувал почти дяла България, - пише д-р Бончев, - с цел да се запознае с нея и да проучи условията за търговски връзки на България с Палестина." (Нека поясним, че по онова време в Палестина се преселваха много евреи, в това число и голям 6рой български евреи. По Решение на ООН през 1947 г. на територията на Палестина са образувани две държави - арабска и еврейска - Израел.) Ето защо хората от по-старото поколение считаха Палестина за страна, където живеят евреите.
Нека продължим с написаното от д-р Б. Бончев. "Пропит от любов към нашето отечество, г-н Шелуш проявява твърде голям интерес към целия обществен живот на нашата страна, нещо, което иска да предаде и на цялото си семейство. На проведената среща на видинската и израилтянската верска общини г-н Шелуш каза твърде топли и насърчителни думи по отношение на търговските и общи отношения на България и Палестина. В Палестина, каза той, днес проявяват извънредно голям интерес към всичко българско и то се дължи преди всичко на отличните спомени, които са отнесли от България и запазили в душите си всички евреи, родени и живели в България, които, притеглювани от една голяма любов към старата си патриотическа родина, са се преселили в Палестина.
Днес хората в Палестина познават България не по географическата карта, а реално и българския национален флаг, българския език, "Шуми Марица" - химна на България и българските песни се чуват навсякъде.
В лицето на българския почетен консул в Палестина ние имаме един истински представител на нашите търговски и обществени връзки с Палестина. Търговците имат на разположение един предан сътрудник за стопански обмен, а интелигенцията и израилтянската верска община - един интелектуалец за преуспяването на голямата кауза на Цион.
При добро настроение на прощалния банкет, на който присъстват областният директор г-н Таушек и началникът на Врачанския гарнизон полк. Кюркчиев, както и 30 видни граждани и търговци - българи и евреи, гостите бяха изпратени. На пристанището видинчани сърдечно изпращат гостите за Калафат, откъдето те ще се отправят за Букурещ."
Известно е, че във Видин преди години живееха, честно работеха и даваха за културния облик на града ни мнозина видински евреи. Голяма част от тях напуснаха Видин. В Израел има все още голям брой живи видинчани, които са вече на преклонна възраст. Известно ми е, че преди няколко години бяха направени опити за създаването на трайни връзки между Видин и еврейското землячество в Израел. По понятни причини тези връзки тогава не можеха да се осъществят. Вина за това носят бившите видински управи. Надявам се, че в скоро време тези връзки могат да се подновят и това може да стане час по-скоро. Пример за това ни е дал някогашният кмет на Видин.


Христо Лишков, публикувано във в. “Ние” - Видин, бр. 94, 9-16 септември 1992 г.

Няма коментари: